De Croo: "Dit is één van de fundamentele fouten van het Westen in reactie op 9/11"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Zaterdag was het 20 jaar geleden dat Amerika getroffen werd door een terroristische aanslagen waarbij twee vliegtuigen in de WTC-torens vlogen. Premier Alexander De Croo trekt een belangrijke conclusie.

Alexander De Croo (Open Vld) noemt het een 'fundamentele fout' van het Westen om ten oorlog te trekken en nation building te doen in Irak en Afghanistan.

"Eén van de fundamentele fouten van het Westen in reactie op 9/11 was ten oorlog trekken om aan nation building te doen. Zowel in Irak als Afghanistan."

"Het najagen van Osama Bin Laden was een legitieme act van zelfverdediging, maar te denken dat we manu militari democratieën konden installeren, was een waanbeeld. De Amerikaanse presidenten Bush en Obama hoopten de hearts and minds van de Irakezen en Afghanen te veroveren."

"De lange lijst van terroristische aanslagen die volgden, is een trieste en niet te miskennen weerlegging van deze Amerikaanse hoop. De liberale democratie is geen exportproduct dat je vanuit een gevechtsvliegtuig duizenden kilometers verder dropt", aldus De Croo.