Druk op Alexander De Croo neemt toe: "Opnieuw een zoontje van?"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De druk op Alexander De Croo neemt in zijn eigen partij fors toe. Hij wordt waarnemend voorzitter van Open Vld en zal een vervanger zoeken nadat Egbert Lachaert aankondigde te stoppen als partijvoorzitter, en dat is niet naar de zin van Jong Vld. Ook Els Ampe haalt opnieuw fors uit.

Egbert Lachaert maakte bekend dat hij stopt als voorzitter van Open Vld. Hij kan onvoldoende blauwe accenten leggen omdat de partij voluit de kaart van premier Alexander De Croo wil trekken naar de verkiezingen toe.

De partijtop besliste dat Alexander De Croo waarnemend voorzitter zal worden van Open Vld. Intussen zal hij iemand zoeken om Lachaert te vervangen en komen er geen voorzittersverkiezingen. Dat stuit op kritiek.

Els Ampe, die vorige keer deelnam aan de voorzittersverkiezingen, zegt verbijsterd te zijn. "De oude krokodillen binnen het partijbureau van Open Vld hebben opnieuw hun slag thuis gehaald. Ze noemen verkiezingen voor het voorzitterschap uit den boze en dan bij democraten."

"Ze willen een consensusfiguur aanduiden, maar wat is dat? Is dat opnieuw een zoontje van of misschien een vader van? We zitten in een enorme crisis. Nu is het moment om de stem te geven aan de leden."

Jong Vld spaart kritiek niet

Ook Jong Vld is niet te spreken over hoe de zaken nu lopen. Zij willen dat de nieuwe voorzitter verkozen wordt. Destijds was Open Vld de grondlegger van de ledendemocratie. Niet de partijpolitieke achterkamers, maar de leden moeten dus ook nu over de toekomst beslissen. Conform de statuten."

"De positie van Jong Vld is m.a.w. glashelder: er moeten nieuwe voorzittersverkiezingen komen."