Ecolo wil een uitkering voor jongeren: Zoveel zouden ze krijgen

door: BVDO
jongeren met een mondmasker op de speelplaats op school
Afbeelding bron: Photonews

Ecolo wil opnieuw de uitkering voor jongeren op tafel leggen. Daarmee wil de groene partij één van haar verkiezingsbeloftes nakomen. De kostprijs is echter groot, waardoor er wellicht weinig interesse zal zijn bij andere partijen.

Ecolo stelde voor om jongeren tussen de 18 en 25 jaar een uitkering van 460 euro te geven. De totale kostprijs daarvan loopt op tot 3,2 miljard euro. 1,35 miljoen jongeren in ons land zouden er recht op hebben. 

Deze belofte deed Ecolo tijdens de kiescampagne. "Zij zijn de groep die vergeten is tijdens deze crisis", zegt medevoorzitster Rajae Maouane in L’Avenir. "Deze crisis haalt de ongelijkheid tussen jongeren weer naar de oppervlakte en vergroot die nog. Liefst 23.000 jongeren doen een beroep op het integratie-inkomen. Ze staan machteloos tegenover de richting die ze moeten inslaan, tussen wat ze willen en wat ze aangeboden krijgen." 

Volgens Maouane is de kostprijs een fractie van de sociale zekerheid. "Wij vinden dat je moet investeren in jongeren. De sociale zekerheid gaat over 100 miljard euro per jaar. Kijk: er is bespaard in de gezondheidszorg, men heeft keuzes gemaakt en zie wat dat heeft gegeven.”