Erika Vlieghe niet onder de indruk van De Croo: “Het is niet aan ons om dat te doen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De regering bepaalde dat experts die in de GEMS zitten een vergoeding van 50 euro per uur krijgen. In ruil moeten ze zich onthouden van kritiek op de genomen maatregelen.

Erika Vlieghe is voorzitter van de GEMS en is niet onder de indruk van die maatregel die door de regering naar voren is geschoven. “Deze onkostenvergoeding verandert niks aan onze deontologie, dat zijn twee verschillende zaken”, zegt Vlieghe aan Gazet van Antwerpen.

De deontologie is volgens Vlieghe dat ze elk advies in consensus nemen. Iedereen moet het met andere woorden verdedigen, ook al ben je er het persoonlijk niet mee eens. Al is daar wel nog een grote maar bij te plaatsen volgens Vlieghe.

Het wetenschappelijk advies is niet hetzelfde als de politieke beslissingen die de regering neemt. “Dat betekent niet dat wij ook de politieke beslissingen moeten verdedigen, ook al zijn die op basis van dat advies genomen. We moeten die wel respecteren, maar het is niet aan ons om die ook nog eens te verdedigen. Dat is een taak voor de politici die deze beslissing hebben genomen.”