Filip Dewinter reageert verbolgen op uitgave van 200.000 euro die gemeente doet

door: BVDO
Filip Dewinter
Afbeelding bron: Photonews

In Wenduine is deze week een eerste kunstwerk van Beaufort voorgesteld. Er is ontzettend veel kritiek op de komst van het werk.

Om de drie jaar wordt aan de kust het kunstenfestival Beaufort gehouden. Steden en gemeenten kopen of installeren dan een kunstwerk, vaak van internationale artiesten.

In Wenduine, deelgemeente van De Haan, werd deze week het werk van de Finse kunstenares Sara Bjarland, die wel in Amsterdam woont en werkt, voorgesteld.

Het ziet eruit als een ongelofelijke stapel met stoelen, maar is volledig in brons gegoten. Dat gebeurde met afgedankte objecten en zwerfvuil die zo een tweede leven krijgen.

Het kunstwerk moet het wegwerpgedrag in vraag stellen, maar is ook een verwijzing naar de terrasjes in de badplaats. Er kwam meteen heel veel kritiek op het werk.

Mensen vinden het spuuglelijk, maar zijn ook enorm boos over de kostprijs. Het werk kost 200.000 euro. De helft wordt betaald door de gemeente, de andere helft door de provincie.

Filip Dewinter is alvast niet te spreken over het beeld. “Dit is geen kunstwerk maar sluikstort… maar wel met 200.000€ belastingsgeld betaald. Laat politici die dit soort beslissingen nemen deze nep’kunst’ uit eigen zak betalen… Wedden dat het snel afgelopen zal zijn?”, zegt hij op X.