Francken ziet dat leefloon fors stijgt: "Steeds minder interessant om te werken"

door: BVDO
Theo Francken
Afbeelding bron: Photonews

Op zijn Facebookpagina heeft Theo Francken (N-VA) het bedrag onthuld dat een gezinshoofd als leefloner van het OCMW krijgt in ons land. Hij stelt vast dat het almaar minder interessant wordt om te werken.

Het gaat om 1.420,77 euro per maand, zo schrijft Theo Francken. “Plus nog 25 euro coronapremie (vroeger €50/maand, nu nog €25, voorlopig verlengd tot 31/3), sociale toeslagen, €80 energiepremie, huurpremie, brandstofpremie, sociaal tarief op energie, gratis openbaar vervoer, dubbel kindergeld, quasi gratis crèche en sociaal tarief buitenschoolse kinderopvang en schoolvervoer, schoolbeurs, enz.”

Volgens de berekeningen van Francken zijn de leeflonen de laatste vier jaar met maar liefst 10,75 procent gestegen. Daarin zijn ook de indexsprongen en sociale voordelen nog niet meegerekend.

“Uiteraard heb ik niets tegen een waardig maatschappelijk opvangnet. En armoede is iets verschrikkelijk. Een welvarend West-Europees land in een rijk continent mag dit niet toestaan. Een eerlijk leefloon als laatste strohalm tegen dakloosheid en mensonwaardigheid is een waardevol maatschappelijk instrument. Een teken van solidariteit”, gaat Francken verder.

Problemen én oplossingen

Francken ziet ook twee grote problemen. “Ten eerste wil men de combinatie van open asielgrenzen én een sociale welvaartsstaat. En dat gaat niet. We kunnen het OCMW van de hele wereld niet spelen.”

“Ten tweede wordt het door de sterke verhogingen van de leeflonen en uitbreiding van allerhande sociale tarieven (in ev. combinatie met wat zwartwerk…) almaar minder interessant om ‘s ochtends vroeg op te staan en te gaan werken. Zeker voor de laagste lonen wordt de kloof tussen werken en niet-werken steeds kleiner. De werkende middenklasse wordt compleet in de steek gelaten.”

Er moet dan ook drastisch ingegrepen worden. “Deze situatie is onhoudbaar. Wanneer het lonender is om niet te gaan werken dan wel, leven we niet in een sociale welvaartsstaat maar in een asociale.”

“Sluit de grenzen voor illegale migratie, schrap het leefloon voor EU-burgers (moéten in eigen onderhoud kunnen voorzien), kies wie je binnenlaat in je land en maak werken terug écht lonend. Verlaag de lasten op arbeid fors. De beste remedie tegen armoede, vereenzaming en sociale isolatie is immers werk.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24