Frank Vandenbroucke benadrukt: "Je mag slechts één kleinkind binnenlaten, met niemand erbij"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Sp.a) benadrukt dat ook een kind gezien dient te worden als het éne toegestane knuffelcontact dat je thuis (binnen) mag ontvangen.

Er was ophef ontstaan omdat Bart Tommelein (Open Vld) zijn twee kleinkinderen had uitgenodigd met Sinterklaas. Hij zei niet te geweten te hebben dat hij daarmee eigenlijk in de fout ging (lees er hier meer over).

Maar Tommelein was lang niet de enige die verrast was. Minister Vandenbroucke zette in 'Terzake' de puntjes op de i: "Dat verrast mensen nu, maar we zijn dat al enkele weken aan het zeggen. Waarschijnlijk heb ik het nog niet duidelijk genoeg gemaakt. Contact tussen kinderen en grootouders, dat is vandaag af te raden. We moeten daar jammer genoeg mee opletten. Ook jongere kinderen kunnen het virus overdragen."

"Buiten je eigen gezin kan een kind een knuffelcontact zijn. Stel dat je toch graag je petekind wil zien, dan is dat misschien jouw éne vaste knuffelcontact. Je kan niet zeggen: ik neem dat kind erbij. Want kinderen worden veel minder ziek, maar ze kunnen wel zorgen voor besmettingen. De enige uitzondering geldt wanneer je buiten rondwandelt, met maximaal vier mensen. Als daar enkele kinderen bij zijn, is dat geen probleem. Maar in je eigen huis geldt: als een kleinkind op bezoek komt, is dat één persoon, en daar kan je niet nog iemand bijnemen."