Frank Vandenbroucke geeft perspectief: "Bij deze coronacijfers zullen we gaan versoepelen"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Sp.a) heeft uitgelegd hoever de coronacijfers moeten dalen om tot versoepelingen te kunnen overgaan.

Zo moet eerst en vooral het aantal nieuwe besmettingen fors dalen. "Gedurende 14 dagen mogen er per dag niet meer dan 800 besmettingen zijn. En dat moet je daarna drie weken volhouden. Dat is de eerste kaap", zei Vandenbroucke in 'De Afspraak'. Momenteel zitten we nog aan gemiddeld 2.323 nieuwe besmettingen per dag.

Het aantal ziekenhuisopnames - momenteel nog gemiddeld 217 per dag - is de tweede kaap: "We moeten naar minder dan 75 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Als alles goed blijft lopen, zouden we die kaap tegen het einde van het jaar kunnen naderen. De derde kaap is dat het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames een dalende tendens moeten vertonen."

Afgrond

Vandenbroucke benadrukte dat er niet te snel beslist mag worden: "We moeten veilig zitten en een tijdje veilig zitten. Het is zoals naast een afgrond lopen: je moet ver genoeg van de afgrond zijn om veilig te zijn. Als je over die 800 besmettingen en die 75 ziekenhuisopnames gaat, tuimel je in de afgrond en ben je weer vertrokken."