Frank Vandenbroucke haalt hard uit naar politica: "Zwijg daarover!"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Frank Vandenbroucke, die de taken van minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir tijdelijk overneemt, heeft in de Kamer hard uitgehaald.

Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier vindt niet dat België 25 miljoen euro steun aan Mozambique moet spenderen.

"Ons eigen ontwikkelingsagentschap Enabel gaat voor 25 miljoen euro projecten uitvoeren in Mozambique. Dat geld gaat niet naar de Mozambikaanse regering. Hou op met dat soort verhalen te vertellen", antwoordde minister Vandenbroucke haar in de Kamer.

"Dat is niet alleen fout, dat is manifest vals. Dat geld wordt niét aan de regering in Mozambique gegeven. Dat wordt door ons eigen agentschap ter plekke gebruikt."

"Waarvoor? Om de mensen daar beter te helpen in de bescherming tegen overstromingen, cyclonen, stormen - klimaatrampen die daar vreselijk zijn en die leiden tot meer en meer vluchtelingenstromen."

"Het is naast onze morele plicht ook in ons eigen belang om daarin op te treden. Dat is wat wij doen."

Koopkracht

"U spreekt over koopkracht? Wel inderdaad, onze eigen agentschap werkt met 25 miljoen, gespreid over vijf jaar om mensen in dat arme land te helpen tegen klimaatrampen. Op één jaar tijd investeren we hier in ons land voor onze mensen vijf miljárd in koopkracht. Wat bent u toch allemaal aan het vertellen?"

"Ik heb uw partij bezig gehoord over de pensioenbonus voor hardwerkende Vlamingen. Daar moest u nog eens heel goed over nadenken, of dat wel een goed idee was."

"Ik heb uw partij weten stemmen tegen loonsverhogingen, ik heb uw partij weten stemmen tegen bijdrages van grote vermogens. Dus over koopkracht, zwijg daarover in alle talen."

"Het Vlaams Belang is niet in het belang van hardwerkende Vlamingen, het is niet in het belang van gewone Vlamingen. En het is op-en-top kortzichtigheid, zowel als het gaat over wereldproblemen als over Vlaamse problemen."