Frank Vandenbroucke roept corona-experten samen: "Dit is een verschrikkelijk drama"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft gereageerd op de corona-uitbraak in China en het feit dat Chinezen vanaf 8 januari weer mogen reizen.

"De variant van het virus die in China circuleert is een variant die wij heel goed kennen", zei Vandenbroucke vrijdagochtend op Radio 1.

"We zijn daar massaal tegen gevaccineerd. Er zijn ook heel wat mensen die al besmet zijn geweest met die variant. Dus we hebben in ons land - en in het algemeen in Europa - heel veel weerstand opgebouwd tegen het virus dat nu circuleert in China."

"Zij hebben hun bevolking enorm onder de knoet gehouden, waardoor ze ook niet zoveel weerstand hebben opgebouwd. En dit binnen een bevolking die ook te weinig gevaccineerd is, en niet met de beste vaccins. En dan laten ze alles los... Dit is een verschrikkelijk drama, wat daar gebeurt."

Risk Management Group

"Ik heb onze experten van onze Risk Management Group gevraagd om maandag al samen te komen en te onderzoeken of er realistische en nuttige mogelijkheden zijn om de opvolging van virusvarianten te versterken met het oog op reizigersverkeer."

"Maar de belangrijkste vraag van de komende dagen en weken is hoe de 11 miljoen Belgen zich gaan gedragen. Want er gaat veel griep, RSV en Covid rond."

"Dus voor de eerstkomende dagen, zeker de feestdagen, is de vraag: hoe gaan wij ons gedragen om te vermijden dat griep, RSV en Covid zo sterk blijven rondgaan? Dat betekent: basismaatregelen hanteren zoals handen wassen, ventileren in gesloten ruimtes, thuisblijven als je je ziek voelt, een mondmasker dragen als je je toch moet verplaatsen en je aan het niezen of hoesten bent."