Groen en PVDA scherp voor Theo Francken: "Het is zijn verantwoordelijkheid en het moet onderzocht worden"

door: STS
Theo Francken, N-VA
Afbeelding bron: Photonews

Melikam Kucam is veroordeeld voor mensensmokkel, omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Wouter De Vriendt (Groen) noemt het feit dat Kucam zijn gang kon gaan met geld vragen voor humanitaire visa de verantwoordelijkheid van Theo Francken. Peter Mertens (PVDA) wil dat er een onderzoekscommissie komt.

Kucam vroeg geld voor het toekennen van humanitaire visa aan oosterse christenen. Het voormalig N-VA-gemeenteraadslid werd dinsdag tot acht jaar cel en een boete van bijna 700.000 euro veroordeeld.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken noemt de straf "gepast". "Mensensmokkelaars moeten hard aangepakt worden, dit valt op geen enkele manier goed te praten", reageerde hij tegenover de VRT. "Ikzelf noch mijn kabinet zijn ooit beschuldigd, laat staan veroordeeld", voegde hij daaraan toe.

Maar voor Wouter De Vriendt (Groen) en Peter Mertens (PVDA) is de kous daarmee niet af. "Dat Kucam zijn gang kon gaan, is de volle verantwoordelijkheid van Francken. Slecht bestuur, verprutst beleid. Nooit werden vragen gesteld, nooit werden de Kucam-lijsten gecontroleerd op effectieve kwetsbaarheid, nooit werd na de geruchten zelf naar Justitie gestapt", schreef De Vriendt op Twitter. PVDA-voorzitter Peter Mertens vindt dat er een onderzoekscommissie moet komen: "Om de politieke verantwoordelijkheid van Francken en zijn kabinet te onderzoeken. Dat is logisch."