Idee om werkloosheid aan te pakken valt in de smaak: "Prachtig voorstel"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een verplichte omscholing na twee jaar werkloosheid. Dat is één van de stellingen die naar boven kwamen op het tweede 'Liberaal Vuur'-congres van Open Vld.

Wij vroegen op onze Facebookpagina naar de mening van de lezers over dit voorstel.

"Gewoon het verschil tussen werken en niet werken veel groter maken", stelt Roos voor.

"Geen twee jaar wachten. Meteen omscholen en minder stempelgeld geven", vindt Betty.

"Nee, geen goed idee. Laat de jongeren in de eerste plaats werken", zegt Fred.

"Als mensen zich aanbieden op een werkplaats is het meestal ook de leeftijd die te hoog is voor de werkgevers. Ze willen jonger personeel aannemen, dat kost hen minder", schrijft Christina.

"Schaf het stempelgeld af en ze zullen wel werken. In elke sector zijn er werkkrachten te kort", merkt Patrick op.

"Omscholing is geen oplossing, en al zeker niet verplicht. En na twee jaar is nog erger, want het is duidelijk dat wie na twee jaar nog niet werkt niet de intentie had om te werken. Deze periodes moeten korter en strenger," vindt Joachim.

"Ik zou dat vroeger doen, of wie niet wil klusjes laten opknappen. Iemand na twee jaar in gang krijgen is veel moeilijker dan iemand onmiddellijk actief bezighouden. Anderzijds moet men wel rekening houden met de leeftijd. Iemand van 25 jaar of 63 jaar is wel een verschil", stelt Christoph.

"Na enkele jaren geen uitkering meer geven, ze zullen wel aan het werk schieten. Nu krijgen ze veel te veel om niets te doen. Laat ze maar werken voor hun geld", schrijft Marc.

"Niets te omscholen, er is werk genoeg. Geef werklozen veel minder geld, laat dagen van langdurige werkloosheid niet meetellen voor pensioen en schaf het sociaal tarief af voor langdurig werklozen. Ze zullen snel aan het werk zijn", denkt Marleen.

"Niet voor wie de 55 jaar voorbij is en nooit of slechts enkele weken werkloos geweest is. Iedereen onder de 55 jaar en ook de beroepsdoppers boven de 55 jaar, die zouden de handen uit de mouwen mogen steken. Ik vind het voorstel prachtig", schrijft Luc.

"Waarom nog werken? Het is toch om aan de belastingen te geven. Iemand die werkt, wordt niet beloond maar gestraft", vindt Carine.