Minister Crevits beseft: “We zitten in heel moeilijke situatie, sommigen zien hun factuur verdrievoudigen”

door: MRO
Hilde Crevits
Afbeelding bron: Photonews

Hilde Crevits (CD&V), viceminister-president van de Vlaamse regering, ziet dat de gestegen prijzen van grondstoffen en energie een probleem vormen voor gezinnen en bedrijven. Over de loonindexeringen is de minister duidelijk: “Zo blijven klanten toch consumeren”.

Bedrijven luiden de alarmbel omwille van de gestegen prijzen van grondstoffen, energie en daarbovenop de loonindexeringen. “De diverse kostenverhogingen voor ondernemingen vormen absoluut een gevaar”, zegt Hilde Crevits.

“Je hebt de grondstofprijzen die stijgen en de energieprijzen die enorm stijgen. Iedereen voelt dat. De inflatie leidt tot loonindexeringen. Ik stel vast dat voor ondernemingen de energieprijzen die de pan uitswingen het zwaarst wegen.”

Dankzij de loonindexering behouden mensen hun koopkracht en dat is cruciaal voor bedrijven. “Een indexering van het loon helpt ook de klanten. Het leven wordt duurder voor mensen en als je de lonen indexeert, kan je toch blijven consumeren. Dat is ook belangrijk voor ondernemingen.”

Verder beklemtoont minister Crevits dat de Vlaamse regering vol wil inzetten op het ondersteunen van energiezuinige investeringen. “We zitten in een heel moeilijke situatie. Sommige mensen zien hun energiefactuur verdrievoudigen. Ook vaak oudere mensen die nog geen goed geïsoleerde woning hebben. Daar moet iets aan gedaan worden.”

“De federale regering heeft op voorstel van mijn collega Vincent Van Peteghem (CD&V) die btw-verlaging en een verwarmingspremie aangekondigd. Ik denk dat er in het najaar nog een nieuwe hervorming komt.”

“Veel mensen hebben dan nog altijd een zware factuur. Vanuit de Vlaamse regering zijn we aan het bekijken hoe we mensen nog meer kunnen stimuleren om energiezuinige investeringen te doen. Dat geldt voor gewone mensen, maar ook voor ondernemingen. Het is nodig dat we minder afhankelijk worden van het energieverbruik.”

Bekijk het volledige gesprek met Hilde Crevits hieronder.