Minister Demir over problematiek zonnepanelen: "Redelijke oplossing in kader van algemeen belang"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister voor Energie, Zuhal Demir (N-VA), heeft in het Vlaams Parlement nogmaals gereageerd op het verdwijnen van de terugdraaiende teller en de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen.

"Ik kan alleen maar herhalen dat het dossier van de terugdraaiende teller nooit de schoonheidsprijs zal winnen. De beslissingen die in 2019 genomen werden en ook het arrest van het Grondwettelijk Hof, kan ik niet veranderen", zei Zuhal Demir woensdag in het Vlaams Parlement.

"Ik heb gekozen om daar vrij snel tot een redelijke oplossing te komen, om dat uit te werken binnen deze nieuwe realiteit. Ik denk dat ik dat ook gedaan heb, rekening houdend met het algemeen belang. Laten we niet vergeten dat je toch ook altijd rekening moet houden met mensen die geen zonnepanelen hebben, want de middelen komen natuurlijk uit de algemene middelen."

Een premie van 1500 euro is bijna het minimum, aldus Demir. "De maximale premie kan oplopen tot 4360 euro. Afhankelijk van verschillende parameters kan dat wat meer oplopen."

Raad van State

"Ik heb dit natuurlijk uitgewerkt samen met de administratie en met de mensen op mijn kabinet. Ik heb ook advies gevraagd aan de Raad van State. Ik zal dat nog doen. We zijn al een eerste keer naar de Raad van State geweest. Dat is een gunstig advies geweest. De Raad van State heeft daar geen opmerkingen over gegeven." 

"Ik ga de fouten uit het verleden niet herhalen. Ik ben ervan overtuigd dat dit met dat rendement van 5 procent en een terugverdientijd van ongeveer tien jaar een redelijke oplossing is in het kader van het algemeen belang, waar je rekening zult moeten houden met veel elementen."