Minister is heel erg duidelijk: Meteen nieuwe taks invoeren

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) dringt er bij de regering op aan om onmiddellijk een nieuwe taks in te voeren. Dat is volgens haar de enige oplossing voor een groot probleem. 

Als België het klimaatakkoord van Parijs wil verwezenlijken, moet de CO2-uitstoot drastisch verlaagd worden. In 2050 moet die 80 lager liggen dan in 1990.  

Volgens gegevens van klimaatminister Khattabi wordt slechts een derde van de uitstoot onderworpen aan een belasting. Een koolstoftaks is dan ook de enige mogelijke oplossing als we Khattabi mogen geloven. Vooral het transport komt daarbij in de kijker. Hoe sneller die er komt, hoe liever.

"Ik zal samen met mijn collega voor Financiën concrete voorstellen doen om onmiddellijk een dergelijke tarifering in te voeren en die te koppelen aan de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de tarifering sociaal rechtvaardig is", schrijft Khattabi in het ontwerp van haar beleidsnota. 

Of de regering daar echt voor staat te springen is maar zeer de vraag. Vooral uit liberale hoek zijn er twijfels. Volgens de liberalen zal dit een belastingverhoging voor de middenklasse worden, terwijl de socialisten bezorgd zijn voor de impact bij lage inkomens.