Minister schuift vraag door: "Zij zullen beslissen of we in zomer op reis kunnen"

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Op reis gaan in de zomer van 2021. Voor veel landgenoten is vakantie het perspectief bij uitstek in deze moeilijke coronatijden.

Dat er voor de kerst- en de krokusvakantie opgeroepen wordt om niet op reis te gaan, kunnen veel mensen begrijpen. "Dat is ook logisch", zei Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in 'De Zevende Dag'. "Er zijn 15.000 doden. 15.000 doden! Waar is dat begonnen? Het gaat niet over schuld... Maar de uitzaaiing is begonnen met vakantie. We mogen dat toch niet vergeten. Vandaar dat wij nu ten aanzien van reizen naar het buitenland - heel Europa is ook code rood - zeggen: 'het is niet bijzonder realistisch'."

Maar wat brengt de zomervakantie van 2021 dan? "Dat is een Europees issue en daar ben ik echt over aan het nadenken. Ik heb aan mijn beleidsmedewerkers gevraagd om nu al contact op te nemen met de Europese Commissie, want de Commissie is daar ook al mee bezig."

"Hier mogen we niet in verspreide slagorde over optreden in Europa. Want dan zijn we allemaal de dupe. Als je daar niet op Europees vlak een lijn trekt, dan is de soep niet te overzien. Tegen de zomer moet hier een eerlijke Europese aanpak over zijn. En daar zijn we ook mee bezig."