Minister Verlinden sluit strengste maatregel niet uit: "Maar dat is de laatste optie"

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden sluit niet uit dat de grenzen opnieuw gesloten worden, zoals bij de lockdown in het voorjaar van 2020. Dat is echter wel de laatste optie, stelt de CD&V-politica.

De Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het virus baren de wetenschappers grote zorgen. Die mutaties zijn immers besmettelijker. De experts zouden niet-essentiële reizen naar het buitenland daarom het liefst verboden zien worden. Zij zullen dat wellicht ook opnemen in hun advies aan de regeringen.

Er zijn heel wat scenario's mogelijk volgens minister Verlinden. "Het kan gaan om het beperken van de duur van de verplaatsing die je mag maken naar het buitenland alvorens je het passenger locator form en die eventuele negatieve test moet voorleggen. Het kan gaan om het beperken van niet-essentiële reizen naar het buitenland. Dat zijn maatregelen die we kunnen overwegen wanneer we het advies van de experten ontvangen hebben", zei ze op Eén.

"De grenzen sluiten is de laatste optie, omdat dit voor veel mensen een verregaande impact heeft op hun dagelijks leven; wanneer je naar school gaat of werkt aan de andere kant van de grens, bijvoorbeeld. Er zijn ook gezinnen met co-ouderschap die aan beide zijden van de grens wonen. Daarom is dat de laatste optie. In Europa is ook beslist om dat niet te doen als het niet absoluut noodzakelijk is. Vandaar dat we eerst de andere opties bekijken."