Mogen we Kerstmis nu samen vieren? Premier De Croo geeft duidelijk antwoord

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft na afloop van het Overlegcomité uitgelegd waarom het nodig was om maatregelen te treffen. Hij had het ook over Kerstmis.

"We hebben in ons land al drie weken een stabiel pakket aan maatregelen, die bedoeld waren in de strijd tegen de deltagolf. We zien dat die maatregelen helpen. Maar ondanks de licht positieve cijfers is het duidelijk dat er reden is voor bezorgdheid", zei De Croo op een persconferentie.

"Er is een kaper op de kust, en dat is de omikronvariant. Daar is nog veel onzekerheid over, maar er zijn een aantal zaken die we wel weten. En wat we wel weten, is geen goed nieuws."

"We weten bijvoorbeeld dat de besmettelijkheid een stuk hoger is. Vandaag zien we dat al bijna 30% van de besmettingen in ons land omikronbesmettingen zijn."

"Wat zeker is, is dat we meer dan ooit voorzichtig moeten zijn, en dat we de opmars moeten afremmen."

"We zullen de situatie van dag tot dag opvolgen. De vraag zal zijn: heeft het een invloed op de ziekenhuizen, of niet? Als het nodig is, zullen we schakelen en strengere maatregelen nemen."

Kerstmis

"We beseffen hoe hard en pijnlijk deze maatregelen zijn. Laten we wel wezen: na een jaar van enorme inspanningen, na een jaar waarin zoveel Belgen zich lieten vaccineren, hadden we gehoopt op een andere kerst."

"Maar als we terugdenken aan de kerst van vorig jaar: dat was een kerst waarbij cafés en restaurants gesloten waren. Het was een kerst waarbij de winkels en de kappers gesloten waren. We konden elkaar bijna niet zien."

"Dit jaar zal dat wel mogelijk zijn. We kunnen kerst samen vieren, maar we vragen wel om dat met de grootst mogelijke voorzichtigheid te doen."

"Beperk het aantal mensen rond de feesttafel en gebruik een zelftest alvorens je elkaar ontmoet. Ventileer binnenruimtes. En bescherm de meest kwetsbare mensen. Zorg goed voor uzelf en voor uw naasten."

Download nu de gratis app van Redactie24