N-VA geschokt: "Tinne Van der Straeten verhoogde uw energiefactuur, stiekem"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) verhoogde eind vorig jaar in stilte de bijdrage voor de windmolenparken op zee met liefst 30 procent. Dat stelt N-VA.

"Van der Straeten besliste begin december om vanaf 1 januari 2021 de toeslag te verhogen voor de windmolenparken op zee. En geen klein beetje, maar ineens met 30 procent, van 9 naar 11,68 euro per MWh. Alles bij elkaar betaalt Vlaanderen dit jaar 77,4 miljoen euro meer voor stroom dan in 2020. Tussen nu en 2030 zal dat 774 miljoen extra zijn", klinkt het.

"De paars-groene regering voerde de prijsverhoging in alle stilte door op de haar kenmerkende manier: via een ministerieel besluit. Noch de minister, noch de regering, vond het nodig of wenselijk om de bevolking in te lichten. Ter vergelijking: de compensatieregeling rond de terugdraaiende teller kost minder, rond de 500 miljoen euro. Daar was wél heisa over, ook al wordt die compensatie bewust níet in de energiefactuur verrekend."

Demir

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is niet te spreken over de stiekeme verhoging: "Terwijl Vlaanderen de weg inslaat van minder kosten in de energiefactuur, kiest Vivaldi er resoluut voor om de factuur van onze gezinnen te verhogen. Zo gooien ze weer drie kwart miljard bovenop de historische miljardenfactuur van de groenestroomcertificaten die we nog tot 2030 moeten afbetalen."