Na strengere controle op lichten komt er nog een extra controle in autokeuring

door: BVDO
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf oktober wordt er strenger gecontroleerd op de lichten in de autokeuring. Vanaf volgend jaar komt er ook een controle op roetfilters bij.

Vanaf 1 juli 2022 wordt een deeltjestellertest ingezet bij de autokeuring van dieselwagens, zowel bij personenwagens als lichte vracht. In Vlaanderen moet een dieselvoertuig vanaf euronorm 5 een werkende roetfilter hebben om de uitstoot van fijn stof te verminderen.

Bij heel wat auto’s zou de roetfilter echter verwijderd zijn of niet goed werken. Daarom komt er vanaf juli volgend jaar een extra test in de keuringscentra, zo liet Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zondagochtend weten.

"Deze deeltjesteller geeft een betere inschatting van de uitstoot van fijn stof en is een eenvoudige methode om bij de technische keuring eenvoudig vast te stellen of de roetfilter aanwezig is en goed werkt. Gezien een roetfilter 95 tot 99 procent van de deeltjesuitstoot verwijdert, heeft dit een significante impact op de uitlaatemissies van de dieselvoertuigen en bijgevolg de volksgezondheid", klinkt het bij minister Peeters in een mededeling.

Download nu de gratis app van Redactie24