"Niemand van ons zal veilig zijn als niet iedereen veilig is"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft na afloop van het Overlegcomité een persconferentie gegeven om de beslissingen toe te lichten en de mensen moed in te spreken.

"We hebben gekozen voor een voorzichtige en realistische aanpak, waarbij we bijzonder sterk inzetten op vertrouwen. Waarom? Als je kijkt naar de situatie in de ziekenhuizen, kan je niet zeggen dat we de voorbije dagen veel goed nieuws gekregen hebben. We zien dat de druk bijzonder hoog blijft, vooral op intensieve zorgen."

"We zien ook dat er meer jonge mensen opgenomen worden en dat ze er vaak erger aan toe zijn. Van alle patiënten die opgenomen worden, stroomt zowat één derde door naar intensieve zorgen. Dat is hoger dan wat we tijdens de eerste en de tweede golf hebben gezien."

"We kunnen niet blind zijn voor die kritieke situatie. Maar we zijn ook niet doof voor de vraag naar perspectief. Een vraag die leeft bij jongeren, in de horeca, in de cultuursector, bij grootouders..."

Laatste loodjes

"Dit zijn waarschijnlijk de laatste weken. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. We zijn ons daarvan bewust. Er is maar één antwoord: vaccineren. Dat geeft ons de rugdekking om te kijken hoe we onze maatschappij, ons sociaal leven opnieuw kunnen normaliseren."

Vertrouwen

"Naast vertrouwen in vaccinatie, hebben we ook vertrouwen in mensen. Met onder andere het afschaffen van de avondklok, geven we een zeer belangrijk signaal van vertrouwen. Dat wil ook zeggen dat een groot deel verantwoordelijkheid bij ons allemaal zal komen te liggen. Om de basisregels op te volgen, om voldoende afstand te houden van elkaar en weg te blijven van drukke plaatsen. Niemand van ons zal veilig zijn als niet iedereen veilig is. Uiteindelijk zal de vaccinatie ons die veiligheid geven."