Opzienbarende stelling: "Jan Jambon was wél op de hoogte van overlijden Chovanec"

door: STS
Pieter De Crem en Koen Geens
Afbeelding bron: Photonews

De Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie zitten bijeen om de dood van Jozef Chovanec te analyseren. Die kwam om in een politiecel in Charleroi.

Iedereen viel uit de lucht bij het zien van de vreselijke beelden, maar volgens huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) was zijn voorganger op die post, Jan Jambon (N-VA), wel degelijk op de hoogte van de gebeurtenissen.

"Op 2 juli 2018 kwam de Slovaakse ambassadeur in Brussel in een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken terug op het overlijden van Chovanec en verklaarde hij dat hij met Jan Jambon contact had gehad daarover", zei De Crem. Volgens VTM zou de luchthavenpolitie bovendien verslag hebben uitgebracht bij de politieadviseur van Jambon én zou de kabinetschef van Jambon een verslag van de gebeurtenissen hebben gekregen.

Vertraging door coronavirus

Het onderzoek loopt tweeënhalf jaar na de feiten nog. Wellicht komt de zaak pas in 2021 voor de rechtbank. "Ik vond de uitleg van de parketmagistraat beschamend", zei Stefaan Van Hecke van Groen. "Men kan veel op het coronavirus steken, maar er zijn limieten aan wat men allemaal in de schoenen van corona kan schuiven."