Politica neemt het op voor Brusselse jongeren: "Rellen? Het is de politie die haat en terreur zaaide, niet omgekeerd"

door: STS
Rellen - Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Riet Dhondt, Brussels gemeenteraadslid voor PTB-PVDA, heeft het tijdens een online zitting van de gemeenteraad opgenomen voor de jongeren die opgepakt werden na de manifestatie tegen klassenjustitie van afgelopen zondag.

"Ik wil hier de woordvoerder zijn van de jongeren die aangehouden werden. En ik wil het niet hebben over 'rellen'. Nee, ik wil het hebben over beledigende arrestaties, arrestaties die angst inboezemen, arrestaties die al die jongeren bang gemaakt hebben", zei ze.

"Er waren meisjes van 14, 15, 16 jaar die beledigd werden in de combi, met de woorden 'het stinkt hier naar vrouwen'. We hebben gehoord dat jongeren van 16, 17 jaar urenlang in een cel van 20 vierkante meter zaten - in coronatijden - en moesten plassen in plastic flessen."

"En ik wil niet spreken over rellen, neen! Er waren geen rellen, er waren onaanvaardbare arrestaties. Dat zijn de ervaringen die deze jongeren - ik beschouw ze als mijn kleinkinderen - hebben moeten ervaren. Dat is wat hen overkomen is in die politiecel. Rellen, rellen, rellen, ik wil daar niets meer over horen. Want die jongeren hebben zich op een menselijke en waardige manier gedragen. Het is de politie die haat en terreur gebruikt tegen de jongeren, en niet omgekeerd."