Premier De Croo weet zeker: "Als we dit doen, kan ons land veel, zo niet alles aan"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste Minister Alexander De Croo (Open Vld) hield dinsdag de jaarlijkse traditionele nieuwjaarstoespraak tot de overheden van het land.

De Croo had het onder andere over het belang van samenwerking in deze tijden. "Samenwerking is bij uitstek een waarde van deze tijd", klonk het.

"Sommige landen kiezen ervoor om muren op te werpen. Ze isoleren en polariseren. Terwijl andere landen beseffen dat in de wereld van vandaag samenwerkers het meest succesvol zijn. Ze beseffen dat zij die in staat zijn om verschillen te overbruggen veel verder raken."

"Ook ons land kiest resoluut voor deze aanpak van openheid en samenwerking. Omdat we beseffen dat net daarin onze kracht ligt."

"Geen enkel land alleen, laat staan één groep of één persoon, heeft vandaag hét antwoord op alle uitdagingen. De klimaatopwarming, de energiecrisis, vrede in Europa, maar ook de crisis in ons onderwijs en de zorg voor onze ouderen. Het zijn allemaal vraagstukken die om samenwerking vragen."

"Precies in dié wereld heeft ons land alles in zich om succesvol te zijn. We zijn uniek gepositioneerd. Op het kruispunt van de twee belangrijkste Europese cultuursferen, in het kloppend hart van de Europese industrie en - niet in het minst - als politieke hoofdstad van Europa."

"Als we onze openheid op de wereld omarmen, en samenwerken, zowel in eigen land als met andere democratieën, dan kan ons land veel, zo niet alles aan."

"Op één voorwaarde: dat we onszelf niet verliezen in tribalisme en nieuwe blokkades. Na drie jaar van fundamentele onzekerheid, van een wereldwijde pandemie en oorlog in Europa, verwachten burgers en bedrijven van alle overheden in dit land meer dan ooit stabiliteit en samenwerking, geen chaos en conflict."