Professor velt oordeel over aanpak van coronapandemie in ons land

door: BVDO
Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Professor Koen Byttebier van de Brusselse universiteit heeft een boek uitgebracht over aan de aanpak van de coronapandemie.

Voor het boek onderzocht Byttebier de coronasituatie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de landen van de Europese Unie. De professor ging na welke invloed de acties van regeringen hadden op onder andere het fiscaal beleid, de gezondheidszorg, het onderwijs of de arbeidsmarkt.

“Een initiële houding van neoliberale regeringen in diverse landen ter wereld was er bijvoorbeeld één van niet te reageren, waardoor in de periode tussen het moment dat de WHO de alarmbel luidde en dat wanneer westerse regeringen eindelijk bereid waren tot het nemen van maatregelen, veel kostbare tijd verloren ging”, zegt de professor.

De belangen van de economie gingen voor op de volksgezondheid, waardoor er getwijfeld werd om maatregelen te nemen of waardoor de maatregelen te snel moesten verdwijnen.

“Met als gevolg de voortdurend op- en neergaande curves van besmettingen en dodenaantallen. Landen die in de aanloop tot de coronapandemie het sterkst blootgesteld waren aan een neoliberaal bezuinigingsbeleid waren ook het slechtst voorbereid op het uitbreken van een dergelijk virus.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24