Rik Torfs: “Zo kan de toekomst van België in het gedrang komen”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Er tekent zich al langer een duidelijke traditie af in het politieke kiesgedrag in België. De kiezers uit Wallonië verkiezen linkse partijen en in Vlaanderen stemt men eerder rechts. Een situatie die niet zonder gevolgen kan blijven op langere termijn.

Wij stelden de vraag aan professor Rik Torfs of deze situatie uiteindelijk niet zal leiden tot de onbestuurbaarheid van België of zelfs tot een splitsing.

“De laatste regering die een meerderheid had aan de twee kanten van de taalgrens was de regering van Yves Leterme. Natuurlijk politiek en grondwettelijk gezien hoef je geen meerderheid te hebben in zowel Wallonië als Vlaanderen.”

Maar toch ziet de voormalige politicus op termijn moeilijkheden opduiken. “Op termijn is dat toch een groot probleem voor België. Als deze situatie nog lang aanhoudt, krijg je een onmogelijke zaak.”

“Je hebt op die manier geen nationale consensus meer. En zo kan de toekomst van België inderdaad op langere termijn in het gedrang komen.”

“Volgens mij ligt de enige oplossing op termijn in een economische heropleving van Franstalig België”, schetst Rik Torfs een mogelijke oplossing voor de uitgesproken verschillen in het kiesgedrag in België.

“Men stemt in Wallonië vooral links omdat de mensen er economisch niet goed voor staan. Een nieuwe economische dynamiek zou het land opnieuw welvarender maken. En kiezers zouden een meer optimistische keuze durven maken.”

“Het zou echt mooi zijn mochten Vlaamse ondernemers meer investeren in Wallonië. Er liggen daar zeker goede opportuniteiten. De mythe van ‘de luie Waal’ die je in Vlaanderen soms hoort, klopt eigenlijk niet”, besluit Rik Torfs.