Rik Torfs verrast met uitspraak over kiesstrijd: “Sommigen zullen dan proberen de zaak recht te zetten”

door: MRO
regering De Croo - Vivaldi
Afbeelding bron: Photonews

De verkiezingen in 2024 beloven spannend te worden. Mensen geloven steeds minder dat politici hun leven beter zullen maken. Rik Torfs, voorheen ook politiek actief bij cd&v, waagt zich aan een voorspelling.

“Vrij veel mensen zijn momenteel niet zo enthousiast over politiek, soms terecht, soms ten onrechte. Politiek kan niet alle problemen oplossen. Maar van politici mag je wel verwachten dat ze het leven leefbaar houden, maar dat je af en toe toch compromissen moet kunnen sluiten.”

En professor Rik Torfs heeft al een scenario in gedachten over het verloop van de verkiezingen in 2024. “Wat betreft de verkiezingen die er in 2024 aankomen denk ik dat er een groot verschil zal zijn tussen Vlaanderen en Wallonië.”

“In Wallonië steunt de meerderheid de Vivaldi-regering. In Vlaanderen is het moeilijker en is de Vivaldi-regering minder populair.”

“Ik verwacht voor de verkiezingen een scenario waarbij de regeringspartijen in Vlaanderen het niet goed zullen doen. Vooruit, Groen, cd&v en Open Vld zullen samen waarschijnlijk zetels verliezen.”

“Er zijn vandaag politici die zeggen ‘die verkiezingen zullen zeker geen goede uitkomst hebben’. Daarna in oktober bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen sommigen proberen de zaak terug recht te zetten.”

Volgens Rik Torfs zullen partijen die opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen een truc gebruiken die vroeger al werd toegepast. “Misschien gaat men op stadslijsten staan die niet meer de namen dragen van traditionele partijen. Dat is een trend ik we al langer zien.”

“En in 2025 kijken velen uit naar een mogelijk politieke herverkaveling op Belgisch vlak. Ik denk dat de regering nog één legislatuur zal kunnen uitzitten met de huidige partijen, met natuurlijk een steeds aanzwellende oppositie”, besluit Rik Torfs.