Sammy Mahdi laat 150 asielzoekers naar België komen: "Belangrijke daad van solidariteit"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft aangekondigd dat er 150 migranten vanuit Griekenland naar België zullen overgebracht worden.

"Na de catastrofale gebeurtenissen rond de brand in het vluchtelingenkamp in Moria besliste de Belgische regering in 2020 om extra engagementen aan te gaan", stelt Mahdi.

"We gaan 18 niet-begeleide minderjarigen en een honderdtal familieleden of personen in een kwetsbare positie overnemen van Griekenland."

Solidariteit

"De relocatie van 72 migranten uit Griekenland is een belangrijke daad van solidariteit. De operatie voor de overige 78 mensen blijft lopen."

"Toch heb ik in Griekenland duidelijk gemaakt dat relocatie in de toekomst alleen maar kan indien we het migratiebeleid herzien. De EU moet migratie beter controleren."

Noot van de redactie: De reactie van Dries Van Langenhove op dit nieuws werd verwijderd. Hij betichtte Sammy Mahdi ervan gelogen te hebben in een antwoord op een parlementaire vraag over de relocatie van migranten uit Griekenland. Dat klopt volgens het kabinet van Mahdi niet: "Meneer Van Langenhove citeert in zijn persbericht uit een antwoord op een andere parlementaire vraag, over de situatie in Italië, bij Lampedusa. Dáár heeft de staatssecretaris inderdaad op gezegd dat hij geen ad hoc relocatie wenst van daaruit."