Staatssecretaris De Bleeker haalt uit naar vorige regering: “Dat was geen goed beleid”

door: BVDO
Eva De Bleeker Open VLD Staatssecretaris voor Begroting
Afbeelding bron: Photonews

De Belgische begroting kwam veel slechter uit de coronacrisis dan veel andere Europese landen. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) haalt fors uit als ze verklaringen geeft.

De uitgaven die ons land in het eerste deel van de coronacrisis deed, kwamen de begroting niet ten goede.  “Tussen de val van de regering-Michel en de vorming van de regering-De Croo zat een periode van bijna twee jaar zonder volwaardige begroting, zonder rem op de uitgaven en met een parlement dat de ene losse flodder na de andere afschoot, zonder aan de budgettaire impact te denken. Dat was geen goed beleid”, haalt Eva De Bleeker uit bij De Tijd. 

Ons land werd echter veel harder getroffen dan andere Europese landen. Nederland bijvoorbeeld bleef veel meer gespaard dan België, maar nu lijkt dat helemaal anders. “Ik ben benieuwd om over pakweg een jaar de eindbalans te kunnen opmaken. Doordat Nederland nu in een volledige lockdown gaat, zullen zij dieper in de buidel moeten tasten.” 

De bedoeling is het tekort beetje bij beetje te verkleinen, want het volledig weggewerkt krijgen zal een klus van meerdere jaren zijn.