Tinne Van der Straeten doet opvallende aankondiging: "De bevolking mag mee beslissen"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft aangekondigd dat Belgen zelf mee gaan kunnen beslissen over een belangrijk thema.

Het gaat om wat er moet gebeuren met al het radioactief afval in ons land. Daarom wordt 'de grote nationale dialoog' georganiseerd.

"In de 'grote nationale dialoog' zal de Belg mee beslissen hoe en wat er gebeurt met het radioactief afval", stelt minister Van der Straeten (Groen).

"Zowel de ontmanteling van de kerncentrales als het bestaande radioactief afval is de langste, duurste en meest delicate werf die ons land heeft gekend."

"Nucleair afval blijft tot honderdduizenden jaren radioactief en gaat nog vele generaties na ons aan. Een goede beslissing kan alleen maar genomen worden met de hele samenleving samen."

"Het participatieve proces neemt de vorm aan van een 'maatschappelijk dialoog'. Met deelname van burgers, maatschappelijk middenveld, institutionele actoren, industrie, academici, deskundigen en ook producenten van nucleair afval. Begeleiding gebeurt door de Koning Boudewijnstichting."

Factuur van 40 miljard

"De factuur voor de berging van het nucleair afval en de ontmanteling van de kerncentrales bedraagt 40 miljard euro. De regering bevestigt vandaag het principe 'de vervuiler betaalt'. Dat maakt Engie verantwoordelijk voor alle kosten van de ontmanteling en de berging van het afval", aldus Van der Straeten.