Van Quickenborne doet boekje open over crimineel verleden van Dave De Kock

door: STS
Vincent Van Quickenborne - Dave De Kock
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft gereageerd op het vreselijke nieuws dat de jonge Dean Verberckmoes dood is teruggevonden.

Opmerkelijk is dat de man die hem meenam, Dave De Kock, al eens veroordeeld werd voor kindermishandeling met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden.

Een 2-jarig jongetje kwam toen om het leven. De Kock kreeg daar in februari 2010 tien jaar celstraf voor en kwam in december 2018 vrij.

"Hij heeft de straf die hij in 2010 kreeg volledig uitgezeten, ondanks enkele vragen tot vervroegde vrijlating", zei Justitieminister Van Quickenborne op Radio 1.

Geen terbeschikkingstelling

"Op dit ogenblik bestaat er een instrument om mensen ook na hun straf op te volgen, dat heet terbeschikkingstelling. Dat systeem is voor dit soort feiten in 2012 ingevoerd. Maar dat is dus twee jaar na de veroordeling. Een terbeschikkingstelling was dus niet mogelijk."

"Er is destijds gevraagd om die man in een psychiatrische instelling te plaatsen, maar daar was geen plaats voor. Met als gevolg dat hij werd overgebracht naar een andere gevangenis, waar hij een traject heeft gevolgd om van zijn drugsverslaving af te raken."

"Het grote probleem in ons land is dat de psychiatrie mensen met een zeer zwaar criminele achtergrond gewoon weigert. Omdat het strafblad te zwaar is, omdat daar geen plaatsen voor voorzien zijn."

"We hebben intussen voor geïnterneerden Forensische Psychiatrische Centra gebouwd. We zouden voor veroordeelden met dat soort zwaar profiel ook plaatsen moeten hebben in hoog beveiligde psychiatrische instellingen."

Verleden

"Als je het verleden van deze persoon bekijkt, is dat een verleden van jeugdinstellingen, spijbelen, diefstallen. En hij is daar vroeger nooit voor op de vingers getikt. Dat betekent dat mensen starten met kleine criminaliteit en eindigen in veel zwaardere criminaliteit. Je moet dus investeren in zinvolle detentie, op het ogenblik dat iemand in de gevangenis belandt."

"Dat is ook de reden waarom we korte straffen uitvoeren. Als je die mensen opsluit in een detentiehuis, ga je hen vanaf dag één begeleiden en proberen op het juiste pad te brengen. Dat is onze opdracht: mensen beter uit de gevangenis laten vertrekken dan dat ze erin komen. En hen erna opvolgen. Justitie en Zorg moeten op dat vlak absoluut beter doen."

Volg het nieuws op de voet met de gratis app van Redactie24