Vandenbroucke onder vuur na besluit over verplichte vaccinatie: "Hij duwt gewoon zijn willetje door"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) krijgt kritiek nu de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel er toch lijkt te komen.

Hoewel de taskforce Vaccinatie in een advies stelt dat de verplichte inenting van het zorgpersoneel momenteel niet nodig is, werd in de Kamercommissie Volksgezondheid het licht op groen gezet voor het wetsontwerp dat de verplichting mogelijk moet maken.

"De taskforce Vaccinatie sprak zich al negatief uit over deze verplichting. Toch duwt minister Vandenbroucke zijn willetje door", reageert N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter.

"Het advies verwijst het voorstel van Vandenbroucke in feite naar de prullenmand, maar toch houdt de minister het been stijf."

Beroepsverbod of ontslag

Voor zorgpersoneel dat zich niet laat vaccineren, kunnen de gevolgen groot zijn. "Die vaccinatieplicht kan leiden tot een beroepsverbod, terwijl de sector al met tekorten kampt", vreest Depoorter.

"Zo’n verplichting moet democratisch gedragen zijn en in het parlement beslist worden. Maar Vandenbroucke wil dit doen zonder inspraak van het parlement, zonder een einddatum vast te leggen voor die verplichting en zonder advies te vragen. Erger nog, onze vraag om een beroepsverbod of ontslag uit het voorstel te schrappen, werd gewoon weggestemd."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24