Vreselijk nieuws over pensioenen: "Zij zullen gemiddeld 440 euro pensioen per jaar verliezen"

door: STS
Pensioen - rust - tuin
Afbeelding bron: Shutterstock/wavebreakmedia

Het is 8 maart, Internationale Vrouwendag, en uitgerekend vandaag heeft de PVDA slecht nieuws voor vrouwen. Dat heeft de maken met de pensioenhervorming.

"De pensioenhervorming bis van de Vivaldi-regering zal vrouwen dubbel zo hard treffen als mannen. Dat blijkt uit de doorrekening van het Planbureau", zo laat de PVDA vrijdag weten.

"Belgische vrouwen hebben al bijzonder lage pensioenen. De pensioenkloof bedraagt liefst 31 procent. Dat komt omdat de loopbaanduur van vrouwen gemiddeld korter is en de lonen van vrouwen gemiddeld lager liggen dan die van mannen. De ongelijke positie van vrouwen op de arbeidsmarkt wordt doorgetrokken en zelfs versterkt met de pensioenregeling."

"Nu voert de regering een nieuwe verstrenging in, die vooral vrouwen de toegang tot het minimumpensioen zal ontzeggen", zegt Lise Vandecasteele, PVDA-volksvertegenwoordigster. "De verstrenging houdt in dat je twintig effectief gewerkte jaren moet kunnen voorleggen. Heb je dat niet, dan heb je niet langer recht op een minimumpensioen."

"Het houdt in dat verschillende gelijkgestelde periodes worden geschrapt. Dat gaat bijvoorbeeld over tijdskrediet met het motief 'zorg voor het kind' of met het motief eindeloopbaan, over onvrijwillige werkloosheid, over ziekte en invaliditeit."

"De verstrenging komt bovenop de oude voorwaarde van 30 loopbaanjaren, inclusief gelijkgestelde periodes. Het volledige bedrag van het minimumpensioen krijg je pas na 45 loopbaanjaren."

"Door de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen, zal 1 op de 25 vrouwen in de toekomst gemiddeld 440 euro pensioen per jaar verliezen. Dat weegt als je weet dat meer dan een vijfde van de vrouwen een pensioen heeft van minder dan duizend euro per maand."