Strengere regels voor minimumpensioen: Dit moet je weten

door: STS
Pensioen - bejaard - oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock/Goksi

Er komen strengere regels om recht te hebben op het minimumpensioen. Die beslissing maakt deel uit van de pensioenhervorming.

Het minimumpensioen werd opgetrokken tot 1.500 euro netto per maand, maar bedraagt momenteel al meer dan 1.600 euro netto per maand, door indexeringen ten gevolge van de inflatie. Vanaf 1 januari 2025 zullen er strengere voorwaarden komen voor het minimumpensioen.

Tot dusver moest je minstens een loopbaan van 30 jaar hebben. Als je tijdens die loopbaan een periode van voltijdse werkloosheid kende, telde die mee als gelijkgestelde periode. Dat gaat veranderen. Vanaf 2025 wordt het minimumpensioen bepaald aan de hand van effectief gewerkte jaren.

Hoeveel jaar werken voor minimumpensioen?

"Om recht te hebben op het volledige minimumpensioen moet je 5.000 dagen gewerkt hebben. Als je weet dat een voltijds werkjaar gemiddeld 250 dagen telt, komt dat omgerekend neer op ongeveer 20 jaar werken", weet de openbare omroep

Periodes zoals ouderschapsverlof, palliatieve zorg, mantelzorg en het zorgen voor een kind met een handicap, tellen wel mee als effectief gewerkt. "Ook een periode van tijdelijke werkloosheid telt mee. Loopbaanonderbreking of stakingsdagen vallen niet onder de categorie van effectief gewerkte dagen."

Ziek of invalide

"Voor mensen die ziek of invalide zijn, geldt een andere regeling. Afhankelijk van hoe lang ze afwezig zijn, berekent de pensioendienst hoeveel van die afwezigheid kan meetellen als gewerkte dagen."

De nieuwe regeling gaat in op 1 januari 2025 en geldt voor wie dan 54 jaar of jonger is. "Voor wie ouder is, voorziet de regering een overgangsperiode en liggen de eisen voor het effectieve aantal gewerkte dagen lager. Het aantal vereiste dagen zal per geboortejaar verschillen."