Ambtenarenlonen, pensioenen en uitkeringen zullen wellicht snel opnieuw stijgen

door: MRO
bank sparen
Afbeelding bron: pexels

De inflatie bedroeg afgelopen maand 3,2%. De spilindex werd niet overschreden, maar de verwachting is dat dit in april wel zal gebeuren en dan zullen de wedden bij de overheid, de pensioenen en uitkeringen snel stijgen.

De 2% groei in de spilindex werd net niet bereikt. "De kans is erg groot dat dit in april wel zo is", laat professor Stijn Baert weten. In oktober 2023 werd de spilindex voor de overheidswedden en sociale uitkeringen laatst bereikt.

Indien de spilindex overschreden wordt in april, dan zullen de pensioenen en de sociale uitkeringen in mei 2024 verhoogd worden met 2%. De lonen van overheidspersoneel zullen in dat geval een maand later, in juni, stijgen met 2%.

"Gaan onze lonen binnenkort weer omhoog? De afgevlakte gezondheidsindex stijgt inderdaad weer stevig. In sectoren die regelmatig indexeren is 1 à 1,5% loonverhoging volgende maand zeker realistisch", liet Stijn Baert eind maart op 'X' weten.

Deze producten en diensten werden fors duurder

De producten en diensten die ten opzichte van maart vorig jaar het sterkst in prijs zijn gestegen, zijn verse zeevruchten, olijfolie, aardgas, alcoholvrije bieren, aardappelen, lichte bieren en kranten.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp