Waalse kritiek op festivalplan voor augustus: “Is dit op maat gemaakt voor Tomorrowland?”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft forse kritiek krijgen op zijn plan om in augustus festivals als Tomorrowland te laten doorgaan.

Volgens Pierre-Yves Jeholet, minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, vroeg Vlaanderen enkele weken geleden in het Overlegcomité nochtans om alle perspectieven voor de culturele sector uit te stellen. Dat zegt Jeholet bij RTL/TVI en hij stelt zich dan ook de vraag of dit plan op maat van Tomorrowland wordt gemaakt.

Dat premier De Croo enkel de grote festivals wil laten doorgaan, komt niet goed binnen bij Jeholet. “Ik wil morgen de hele culturele wereld een kans geven, niet alleen de grote festivals. Ik heb de indruk dat Vlaanderen erg geïnteresseerd is in de grote culturele evenementen, ik ben geïnteresseerd in alle evenementen, in alle cultuur."

De grote festivals vinden in Wallonië vooral in juli plaats. Het zou erop neer komen dat zij slechts met 5.000 toeschouwers zouden kunnen plaatsvinden, terwijl dat in augustus vlot 80 tot 100.000 personen zou mogen zijn. “Ik wil niet dat een probleem op een bepaald moment wordt gecommunautariseerd", besluit Pierre-Yves Jeholet.

Volgens Jeholet liggen ook de uitbreiding van de sociale bubbel, het publiek bij sportevenementen, de heropening van de indoorhoreca en het als reiziger deze zomer terugkeren zonder quarantaine op tafel bij het Overlegcomité.