Zal btw-verlaging naar 6% op gas en elektriciteit verlengd worden? Minister Van Peteghem is duidelijk

door: MRO
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

De klimaatuitdaging is groot en dus moeten we inspanningen leveren om de switch naar duurzame energie te maken. Daarnaast zal de btw-verlaging op energie verlengd worden als de prijzen niet dalen. Dat zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

“De klimaatuitdaging is bijzonder groot en we moeten iedereen motiveren om hieraan een bijdrage te leveren. Het is belangrijk dat we de werkende middenklasse kunnen activeren als het gaat over keuzes voor duurzame energie.”

“Maar we moeten ons realiseren dat we van de mensen vragen om eenkeuze te maken tussen comfort, zoals een nieuwe badkamer of keuken, en de energetische renovatie van hun woning.”

“Het is aan ons als overheid om de mensen te overtuigen van de betaalbaarheid van die energietransitie en dat wat we van hen vragen ook haalbaar is.” “We moeten het maximale doen om mensen te ondersteunen. Dat hebben we met de btw-verlaging voor zonnepanelen en warmtepompen bijvoorbeeld gedaan.”

Minister Van Peteghem waarschuwt ook voor het creëren van overdreven verwachtingen inzake het extra belasten van energiebedrijven die nu grote winsten maken.

“Sommige voorstellen zijn helaas niet zo eenvoudig te realiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan de grote overwinsten van de energiebedrijven. De berichtgeving over de doorgesluisde miljarden is heel pijnlijk, maar we moeten opletten dat we niet gaan goochelen met onhaalbare grootspraak over het terughalen van die miljarden.”

Over de verlenging van het verlaagde btw-tarief op energie, is Vincent Van Peteghem duidelijk. “Heel wat gezinnen hebben het moeilijk en die moeten we ondersteunen. Vandaar dat ik ook de btw-verlaging op gas en elektriciteit op tafel heb gelegd. Die moeten we evalueren, maar het is voor mij duidelijk dat we die gaan verderzetten.”

Bekijk het gesprek met Vincent Van Peteghem in onderstaande video.