Bart De Wever trekt conclusie: "Zij worden benadeeld door energiemaatregelen van de regering"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat vooral de middenklasse het minste profijt heeft van de energiemaatregelen van de regering.

"Het negatieve koopkrachteffect als gevolg van de prijsschok wordt het sterkst gecompenseerd door de automatische indexering van lonen en uitkeringen", klinkt het in de studie.

"De indexering compenseert huishoudens met hoge inkomens meer dan huishoudens met lage inkomens. Het sociaal tarief is daarentegen vooral gericht op compensatie aan de onderkant van de inkomensverdeling."

Btw-verlaging en energiecheque

"Het effect van de btw-verlaging en de energiecheque is beperkt, zeker wanneer we het bijkomend effect van de btw-verlaging op de indexering in rekening brengen."

"Alle maatregelen samen genomen, wordt het koopkrachtverlies van huishoudens in het midden van de inkomensverdeling gemiddeld het minst gecompenseerd."

De Wever

"Vivaldi is er vooral voor de niet-werkenden", concludeert N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Wie gaat werken voor een bescheiden loon is het haasje. De werkende middenklasse wordt benadeeld door de federale energiemaatregelen."