Zuhal Demir doet aankondiging: "Eenmalige premie voor die mensen"

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) kondigt een eenmalige premie aan voor mensen die een asbestdak vervangen door een dak met zonnepanelen.

De maatregel, waar 23 miljoen euro voor wordt uitgetrokken, geldt voor niet verwarmde niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10% van het gesaneerde dak bedekken.

"Wie voor 31 december 2022 initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen tot een zonnedak, kan rekenen op een premie van 12 euro/m² als hij aan de voorwaarden voldoet", zegt minister Demir.

"Minder asbest en meer hernieuwbare energie. Met dit initiatief bekomen we het beste van beide werelden. Dat eigenaars hiermee de kans krijgen om zonder oversubsidiëring van een probleemdak een dak vol milieuwinst te maken, stemt mij uiteraard tevreden."

"Als het volledige budget opgebruikt wordt, kunnen we een extra oppervlakte bijna 2 miljoen m² gesaneerde asbestdaken bekomen en een bijkomend vermogen van ongeveer 40 MW aan zonnepanelen. Oftewel: 300 extra voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen."

Download nu de gratis app van Redactie24