Zuhal Demir op de vingers getikt voor bericht over straf van verkrachter: "Onaanvaardbaar"

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Het College van procureurs-generaal stelt zich vragen bij een bericht dat Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir op sociale media postte.

Demir reageerde op Twitter op de uitspraak in een zaak rond een zwangere vrouw die door een student verkracht werd (lees daar hier meer over).

"Hij is een doodgewone jongen die verschrikkelijke feiten heeft gepleegd", had de advocate van de student verklaard.

Daarop reageerde Zuhal Demir: "Een 'doodgewone jongen', meester Mussche? Een doodgewone jongen verkracht geen vrouwen. Daar is nooit een excuus voor. Nooit. #telagestraf."

Vincent Van Quickenborne

Het College van procureurs-generaal heeft nu een brief geschreven aan Demirs collega op federaal niveau, Vincent Van Quickenborne (Open Vld), om hun "grote bezorgdheid" kenbaar te maken.

"De context van de tweet van minister Demir is u genoegzaam bekend en gaf reeds aanleiding tot niet mis te verstane reacties van de Orde van Vlaamse balies, het College van de hoven en rechtbanken en de Hoge Raad voor de Justitie", staat in de brief te lezen.

"Onaanvaardbaar"

"Het principe van de scheiding van de machten is één van de pijlers van onze democratische rechtstaat. Het College acht deze tweet, gezien de functie van mevrouw Demir en in het licht van het principe van de scheiding van de machten, een schending van dit principe en derhalve onaanvaardbaar."

"Het College van procureurs-generaal zou u, als federale minister van Justitie, dank weten deze brief aan de minister-president van de Vlaamse Regering en aan de Vlaamse minister van Justitie te willen overmaken."

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24