Expert heeft slecht nieuws: "Prijs van brood en frieten zal nóóit meer zakken"

door: STS
frieten
Afbeelding bron: Pixabay

Energie, brandstof, producten in de supermarkt: het is allemaal flink duurder geworden. Financieel expert Paul D'Hoore zegt dat de prijs van sommige producten nooit meer zal dalen.

"Ik zal het klassieke voorbeeld geven van brood en een pakje frieten: dat zal niet meer goedkoper worden", zei D'Hoore op VTM.

"Daarbij kennen we het fenomeen: de prijzen van grondstoffen stijgen, de prijs van het product stijgt voor jou en voor mij. En wanneer de grondstoffenprijzen dalen, krijgen wij geen vermindering meer."

"Een brood, een pakje frieten... Dat zijn dingen die nooit meer in prijs zullen dalen."

Energieprijzen

"Maar de energieprijzen natuurlijk wel. Omdat de prijsverschillen daar ook heel erg groot kunnen zijn. We zitten nu aan een olieprijs van ongeveer 100 dollar per vat. Iedereen verwacht dat dat misschien naar 200 dollar per vat kan gaan, maar we hebben vaak ook al gezien dat het omgekeerde gebeurt en dat we weer naar 50 dollar zakken."

"Dat hangt helemaal af van wat er in de wereld gebeurt. Raakt het conflict snel opgelost? Gaat er weer meer export komen? Komen de olielanden onder elkaar nog overeen, of niet?"

"Dus je moet niet uitsluiten - ik verwacht dat niet meteen - dat de olieprijs halveert, en dan gaat ook benzine goedkoper worden. En dan gaat ook energie in het algemeen goedkoper worden."

Mis niets dankzij de gratis app van Redactie24