Prijsstijgingen in supermarkten: Deze producten zijn (veel) duurder geworden

door: STS
Supermarkt - Delhaize - kassa
Afbeelding bron: Photonews

De prijzen in de supermarkt blijven ontzettend hoog. Opvallend is dat vooral de prijzen van groenten nu veel hoger liggen dan een jaar geleden.

Test Aankoop berekende op basis van 3.000 producten uit zeven supermarkten dat de inflatie in de supermarkt voor april opnieuw net boven de 20% ligt.

"De gemiddelde inflatie van 20,1% in de supermarkt is voor een groot deel te wijten aan de hoge groentenprijzen", meldt de consumentenorganisatie.

"Gemiddeld kosten die nu 35% meer dan een jaar geleden. Vooral de ajuinen (+62%), komkommers (+40%) en wortelen (+35%) vallen op."

"Ook ketchup (+55%) en tomatenpuree (+49%) vallen op in de hoogste regionen van de lijst. Dat kan te wijten zijn aan de tomaten, die vorig jaar rond deze periode erg duur waren. De hogere prijs van toen kan nu doorgerekend zijn in de afgeleide producten."

Papier en zuivelproducten

"Papierwaren zoals keukenpapier, toiletpapier en zakdoekjes zijn nu ongeveer 32% duurder dan in april 2022. Daarmee daalt de inflatie voor deze productgroep, maar papierwaren waren vorig jaar ook al fel gestegen in prijs (+20% in vergelijking met april 2021). Hier kunnen we dus spreken van een hoge inflatie op een hoge inflatie."

"Hetzelfde zien we - hoewel in iets mindere mate - bij de zuivelproducten. Die zijn nu gemiddeld 25% duurder dan vorig jaar, maar waren toen ook al 7,7% duurder dan in 2021. Uitschieters nu zijn jonge (Gouda)kaas (+40%), room en mozzarella (+31%)."

"Verder zijn ook diepvriesproducten (+25%) en dierenvoeding (+24%) het voorbije jaar duur geworden."

Sommige producten zijn ook in prijs gestegen, maar minder fel. "Zo zijn de persoonlijke verzorgingsproducten het voorbije jaar 14% gestegen in prijs, frisdranken gemiddeld 13% en alcoholische dranken 11%."

"De producten die het minst stegen in prijs zijn pijnboompitten (+1,7%), douchegel (+0,53%) en lamskoteletten (0,34%)."