Ingrijpende verandering op komst voor subsidies zonnepanelen?

door: MRO
zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Vlaams minister Bart Somers stelde voor om de subsidies voor zonnepanelen af te schaffen. Cd&v wil hier niet van weten in tijden van energiecrisis en stelt een nieuw subsidiesysteem voor.

Vanaf volgend jaar zou de investeringspremie voor zonnepanelen gehalveerd worden. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) vindt dat een slecht idee. 

"Niet te verantwoorden met huidige, torenhoge energieprijzen. Zonnepanelen zijn naast isoleren de beste bescherming tegen die stijgende prijzen. Maar niet iedereen heeft de cash om snel duizenden euro’s op tafel te leggen", zegt hij.

Hij wil de steun om zonnepanelen te plaatsen inkomensgerelateerd maken door deze in te kantelen in 'MijnVerbouwPremie'. "Zonnepanelen moeten haalbaar en betaalbaar zijn voor elke Vlaming.”

Heel veel Vlamingen bestellen door de energiecrisis zonnepanelen en rekenen op de huidige premie van 1500 euro, maar door leveringsproblemen dreigen zij deze mis te lopen.

Ook daar wil Bothuyne ingrijpen door de huidige premie te geven aan iedereen die voor 31 december een gekeurde installatie heeft of voor 1 november een getekende bestelbon.

"Zekerheid over investeringssteun biedt naast een extra steun in de rug voor veel mensen, ook een stabiel kader voor de installateurs en Fluvius, die zich op die manier makkelijker kunnen organiseren."