Belangrijke waarschuwing voor wie tweedehands elektrische auto koopt

door: MRO
laadstation - laadpaal
Afbeelding bron: Pixabay

Heb je een tweedehands auto gekocht die verbonden is met een app? Dan moet je opletten dat de vorige eigenaar niet meer kan meekijken of zelfs je auto bedienen. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring.

Touring raadt kopers kopers van tweedehandsvoertuigen aan om te controleren of alle connecties met het voertuig zijn verbroken. Met een app kun je allerlei handige dingen doen met je auto, zoals zien hoeveel kilometer je hebt gereden, hoeveel brandstof je verbruikt, wanneer je naar de garage moet of hoeveel stroom er nog in je batterij zit.

Maar als je je auto verkoopt, moet je wel zorgen dat je de app uitschakelt en de verbinding verbreekt. Anders kan de nieuwe eigenaar voor onaangename verrassingen komen te staan.

Touring waarschuwt dat de vorige eigenaar nog steeds kan zien waar de auto zich bevindt, welke route hij volgt, en zelfs de auto kan openen en starten vanop afstand. Dat is niet alleen een inbreuk op de privacy, maar ook een veiligheidsrisico.

Daarom is het belangrijk dat de verkoper in het verkoopcontract bevestigt dat hij alle connecties met het voertuig heeft gedeactiveerd. Volgens Touring is het ook wenselijk dat de nieuwe koper via het scherm in de auto kan zien wie er allemaal verbonden is met het voertuig.

Zo kan hij bijvoorbeeld controleren of hij alle sleutels heeft gekregen. Touring vraagt aan de constructeurs om deze mogelijkheid te voorzien. Een test van hun Duitse collega's van ADAC toonde aan dat dit bij vier elektrische voertuigen niet het geval was.

Touring vraagt daarom aan de constructeurs om ervoor te zorgen dat elke koper van een tweedehandsvoertuig de controle krijgt over de geconnecteerde applicaties en een toegang tot de historiek van het voertuig.