Goed nieuws voor wie elektrisch rijdt: Reizen met elektrische auto wordt gemakkelijker en mogelijk goedkoper

door: MRO
elektrische auto
Afbeelding bron: Photonews

Een nieuwe laadtechnologie van de VUB kan de actieradius van elektrische auto's vergroten tot 1000 kilometer. Dat meldt de onderzoeksgroep EPOWERS, die verbonden is aan het VUB-onderzoekscentrum MOBI. De technologie maakt ook snelladen mogelijk in slechts 10 minuten.

“Een efficiënte infrastructuur voor snelladen, met slim laadbeheer, speelt een cruciale rol om te voldoen aan de behoeften van bestuurders van elektrische voertuigen, aangezien ze een autonomie mogelijk maken van 1000 kilometer met maximaal twee oplaadbeurten."

"Onze EPOWERS-onderzoeksgroep verricht hierrond baanbrekend onderzoek", zegt onderzoeksleider en VUB-professor Omar Hegazy. EPOWERS werkt voor zijn ontwikkelingen nauw samen met enkele grote spelers in de auto-industrie.

"We werken aan vooruitstrevende ontwerpen en ontwikkelingen op het gebied van vermogenselektronica en aandrijflijnen”, aldus Hegazy. “Verder ontwikkelden we slimme groene energieoplossingen met intelligente controlesystemen voor de mobiliteit en het goederentransport van morgen. "

"Dankzij onze tool voor laadbeheer kunnen we de kosten aanzienlijk verlagen en het elektriciteitsnet minder belasten tijdens het laadproces.”

Reizen met elektrische auto wordt aangenamer en gemakkelijker

De technologie van EPOWERS kan op relatief korte termijn op grote schaal worden toegepast in het wagenpark en op het laadnetwerk, waardoor reizen met de elektrische auto een stuk gemakkelijker, aangenamer en misschien zelfs goedkoper zal worden.

Ze betekent ook een belangrijke stap voor de transportsector, waar steeds meer producenten van vrachtwagens resoluut kiezen voor elektrisch aangedreven voertuigen.