Fenomenaal: Je elektrische auto opladen in tien minuten maar er is wel één groot nadeel

door: PMN
Auto
Afbeelding bron: Pixabay

Wie een elektrische auto heeft moet die uiteraard heel regelmatig weer opladen. Dat neemt uren in beslag.

Je auto opladen met regulier stopcontact duurt 6 tot 8 uur. Je kan je auto ook veel sneller opladen bij een gespecialiseerd laadstation. Dan neemt het tussen de 30 minuten en het uur in beslag.

Wachten is dus de boodschap als je je elektrische auto wil opladen. Daar belooft Epowers, een onderzoeksgroep binnen MOBI van de VUB, verandering in te brengen.

Zij hebben een technologie ontwikkeld dat je een elektrische wagen kan opladen in tien minuten. Afhankelijk van de actieradius zou je dan 500 kilometer ver moeten kunnen rijden.

“Als je nu je auto oplaadt, gaat er ongeveer zes procent aan warmte verloren”, legt doctoraatsonderzoekers Boud Verbrugge uit in Het Nieuwsblad. “Wij reduceren dat naar 2 procent.”

De nieuwe technologie kan volledig geïmplementeerd worden in het bestaande netwerk. Er is wel één groot nadeel aan verbonden.

Om de laadtechnologie toe te kunnen toepassen moet je elektrische wagen uitgerust zijn met een speciaal type batterij. “Waarbij de spanning dubbel zo hoog ligt als nu het geval is”, verduidelijkt Verbrugge.

“En daar zijn nog maar enkele types van op de markt: onder meer de Porsche Taycan, Audi e-tron GT, KIA 6 en Hyundai Ioniq 5.”