Rijbereik elektrische auto daalt fors bij koud weer: Met deze tips haal je het meeste uit je batterij

door: MRO
laadstation - laadpaal
Afbeelding bron: Pixabay

Een elektrische auto is een goede keuze voor het milieu, maar net als bij elke andere auto kunnen de prestaties in koud weer variëren. Hoewel het waar is dat een elektrische auto in de winter meer batterij verbruikt, zijn er verschillende manieren om zuiniger te rijden.

Er zijn enkele effectieve tips die je kunt volgen om je energieverbruik in de koudere maanden te optimaliseren. 

1. Voorverwarm je auto

Het voorverwarmen van je elektrische auto kan helpen de batterij te sparen. Door je auto op te warmen terwijl deze nog aan de oplader ligt, voorkom je dat de batterij-energie wordt gebruikt voor de verwarming. Je kunt dit gemakkelijk doen met de timerfunctie op je elektrische voertuig of via een app op je smartphone. 

2. Plan je routes zorgvuldig

Navigatiesystemen in elektrische auto's zijn niet alleen voor het vinden van de snelste route. Ze kunnen je ook helpen energie te besparen door efficiëntere routes te suggereren die minder energieverbruik vereisen. Daarnaast zou je ook kunnen overwegen om in de winter traffictijd te vermijden, aangezien stop-start verkeer meer energie verbruikt dan rijden bij een constante snelheid.

3. Pas je rijstijl aan

Een rustige rijstijl kan aanzienlijk helpen bij het besparen van de batterij. Door zachtjes te remmen, vooruit te plannen en geleidelijk te versnellen, kan je auto energie terugwinnen die anders verloren zou gaan bij zwaarder remmen. Het behouden van een gelijkmatige snelheid kan ook nuttig zijn, omdat de energie-efficiëntie kan dalen bij hogere snelheden. 

4. Gebruik eco-modus 

De meeste elektrische auto's hebben een eco-modus die het energieverbruik verlaagt door de maximale snelheid te begrenzen en de klimaatregelingen te verminderen. Hoewel dit je rijervaring enigszins kan veranderen, kan het aanzienlijke besparingen opleveren. 

5. Onderhoud je banden

Zorg ervoor dat je banden op de juiste bandenspanning zijn. Rijden met banden die niet goed zijn opgepompt, kan je verbruik met wel 3% verhogen. Controleer dus regelmatig je bandenspanning, vooral in de wintermaanden. 

Dit zijn allemaal effectieve manieren om het energieverbruik te verminderen en zuiniger te rijden. Op deze manier haal je zelfs tijdens de koude wintermaanden het meeste uit je elektrische auto.