Daarom komt er nieuwe regel voor autokeuring: "Het is gewoon absurd!"

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Er is beslist dat we binnenkort met z'n allen minder vaak naar de autokeuring zullen moeten gaan. Het is absurd om verder te gaan dan de Europese regels, zegt bevoegd minister Lydia Peeters.

Wanneer de nieuwe regeling ingaat is nog niet duidelijk, maar het staat vast dat een wagen die ouder is dan vier jaar en minder dan 160.000 kilometer gereden heeft nog maar om de twee jaar naar de autokeuring gereden moet worden.

Eens het voertuig 160.000 kilometer bereikt heeft, moet het wel weer jaarlijks aangeboden worden bij de keuring. Wie weinig rijdt en na tien jaar nog niet aan 160.000 kilometer zit, zal vanaf die leeftijd van de wagen ermee naar de keuring moeten.

"Door ons te richten op de minimumvereisten van de Europese richtlijn blijft de verkeersveiligheid gegarandeerd. Dat blijft een prioriteit", benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

"De grens van 160.000 km en de leeftijd van 10 jaar van de wagen wordt de nieuwe drempel voor een jaarlijkse periodiciteit. Dit voorstel heeft een verwaarloosbare impact op de verkeersveiligheid aangezien de richtlijn 2014/45/EU de mogelijkheid van de tweejaarlijkse periodiciteit toelaat."

"De Europese richtlijn met een zogenaamde 4/2/2/...-regeling wordt in maar liefst elf landen gevolgd. Acht andere landen sluiten er zeer nauw bij aan, zoals ook wij nu voorstellen. Het is dan ook absurd dat we in Vlaanderen aan goldplating (verder gaan dan de Europese richtlijn, red.) doen terwijl we tegelijkertijd met een gigantische achterstand en wachtrij worstelen."