Is de nieuwe regel voor de autokeuring wel veilig?

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Binnenkort zal het niet meer nodig zijn om elk jaar naar de autokeuring te gaan wanneer je voertuig ouder is dan vier jaar en minder dan 160.000 kilometer gereden heeft. Maar gaat dat de veiligheid niet in het gedrang brengen?

"Elk jaar je voertuig laten keuren is op de dag van vandaag echt niet meer nodig", stelt Vlaams Parlementslid Sofie Mertens van cd&v. Zij houdt zich al langer bezig met het thema autokeuring en diende in september 2023 een voorstel in om minder wagens naar de keuring te sturen.

"Onze moderne voertuigen zijn, in tegenstelling tot tientallen jaren geleden, uitgerust met de meest geavanceerde technologieën en systemen. Overgaan naar een tweejaarlijkse keuring zal dan ook geen invloed hebben op de verkeersveiligheid."

"Daarnaast sluit dit voorstel aan bij de Europese wetgeving, die de keuring van wagens ook slechts tweejaarlijks vereist", merkt Mertens op. "Vlaanderen is dus wat dat betreft altijd strenger geweest dan Europa."

Wanneer de nieuwe regelgeving voor de autokeuring precies van start gaat, is nog niet duidelijk gemaakt door bevoegd minister Lydia Peeters.