Goed nieuws over autokeuring: "Voor deze gebreken zal je garage de herkeuring mogen doen"

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Om de lange wachtrijen bij de autokeuringscentra aan te pakken, worden er maatregelen genomen. Zoals het aantal herkeuringen terugdringen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) besliste dit voorjaar dat herkeuringen voor bepaalde gebreken ook uitgevoerd zullen kunnen worden door een erkende garagist. Die mag dan na het uitvoeren van de herstelling het groene formulier afleveren.

De Vlaamse regering heeft de plannen al goedgekeurd, maar het zal door het wetgevend werk dat verricht moet worden nog even duren voor die in werking treden. De verwachting is dat dit in de loop van 2024 het geval zal zijn.

Over de lijst van gebreken die door een erkende garagist mogen hersteld worden vooraleer hij het keuringsattest mag overhandigen, heerst nog onduidelijkheid. Al licht een krant al een tipje van de sluier.

"Er moet nog met de verschillende betrokken partijen over onderhandeld worden", schrijft Het Laatste Nieuws. "Maar het kabinet geeft wel al een duidelijke voorzet: zaken als een richtingaanwijzer die niet goed werkt, problemen met de afstelling van de lichten, de banden of de uitstoot staan op de lijst."